Introduction

.

I S T I K H A R A H_C I N T A

0 comments

♥✿•*¨`*•.♥ •✿.¸.✿•´♥ .•*¨`*•✿ ♥✿•*¨`*•.♥ •✿.¸.✿•´♥ .•*¨`*•✿

l I S T I K H A R A H_C I N T A l

YA ALLAH..
Jika aku JATUH CINTA, CINTAKANLAH aku pada Seseorang yang MELABUHKAN CINTANYA padaMu, agar bertambah KEKUATANKU untuk MenyintaiMu..

YA MUHAIMIIN..
Jika aku JATUH CINTA, IZINKANLAH aku MENYENTUH HATI Seseorang yang HATINYA TERTAUT padaMu, agar TIDAK TERJATUH aku dalam JURANG CINTA NAFSU..

YA RABBANA..
Jika aku JATUH HATI, JAGALAH Hatiku untuknya, agar HATI-HATI kami TIDAK BERPALING dari HatiMu..

YA RABBUL 'IZZATI..
Jika aku RINDU, RINDUKANLAH aku pada Seseorang yang MERINDUI SYAHID di JalanMu..

YA ALLAH..
Jika aku MENIKMATI CINTA KekasihMu, JANGANLAH KENIKMATAN CINTA itu melebihi Kenikmatan Indahnya BERMUNAJAT di Sepertiga Malam TerakhirMu..

YA ALLAH..
Jika aku JATUH HATI pada KekasihMu, JANGANLAH Engkau biarkan aku TERTATIH dan TERJATUH dalam perjalanan panjang MENYERU MANUSIA kepadaMu..


☆•♥ 'لآ إله إلآ آنتؔ سبحنكؔ إنيً كنثؐ منؑ آلظالمينؕ‘ ♥•☆

“Sesungguhnya, TIADA TUHAN (yang dapat menolong) melainkan Engkau
(Ya Allah)! Maha Suci Engkau (daripada melakukan aniaya, tolongkanlah daku)!
Sesungguhnya, aku adalah dari orang-orang yang menzalimi diriku sendiri..”
[ SURAH AL-ANBIYA’ : AYAT 87 ]

AMEEN YA RABBAL 'ALAMENN...☆ Khairuddin Ahmad ☆

♥✿•*¨`*•.♥ •✿.¸.✿•´♥ .•*¨`*•✿ ♥✿•*¨`*•.♥ •✿.¸.✿•´♥ .•*¨`*•✿

A Friendship Has No Reason

0 comments
~Bismillahirrahmannirrahim~

Pertama-tamanya kita panjatkan setinggi-tinggi kesyukuran ke hadrat ilahi dengan limpah serta kurniaannya dengan menjadikan kita selaku hambaNYA yang sempurna, serta selawat dan salam buat junjungan baginda Muhammad S.A.W.

Dah lama juga saya tak update blog nikan, lama? mungkin lama juga la. Sejak bermulanya ramadhan, sampai dah masuk hari ke 11 ramadhan. Terasa sekejap je masa berlalu, tak lama lepas tu, raya. Kemudian, balik semula ke Universiti demi menjalankan tanggungjawab Allah dalam mencari ilmuNYA yang luas.

Baiklah, hari ni post tentang apa pula kan? A Friendship Have No Reason? Kenapa ek?

Ok, Sebenarnya pagi tadi saya cuba menyelusuri beberapa ayat Al-Quran yang indah maksudnya. Notis kepada pembaca, sekiranya anda membaca Al-Quran, jangan lupa untuk menghayati maksudnya satu per satu. Kerana Allah ada letakkan dalam Al-Quran yang berbunyi :-

"Patutkah mereka (bersikap demikian), tidak mahu memikirkan isi Al-Quran? Kalaulah Al-Quran itu (datangnya) bukan dari sisi Allah, nescaya mereka akan dapati perselisihan yang banyak didalamnya." (An-Nisa' : 82)


Dalam ayat ni menjelaskan bahawa, perlulah kita tadabbur(menghayati) Al-Quran itu. Bukan sekadar hanya membaca tanpa memahamkan isi kandungannya.

Bebalik kepada cerita asal. Tadi saya membaca beberapa ayat Al-Quran, dan tersentuhlah saya dengan satu ayat Al-Quran ni.

"Sesungguhnya orang-orang mu'min itu bersaudara, karena itu damaikanlah antara kedua saudaramu (yang berselisih) dan bertaqwalah kepada Allah agar kamu mendapat rahmat" (Al-Hujarat :49)

Mungkin ayat ni biasa kita dengar, kan. Tapi saya ingin huraikan serba sedikit tentang ayat ni. Ayat ni menceritakan tentang persaudaraan atau lebih dekat lagi kita ambilnya sebagai friendship atau dalam erti kata lain, persahabatan.

Pada pendapat anda, apakah erti persahabatan dalam diri anda?

Ada yang mengatakan persahabatan ni ibarat, "air di cincang tidak akan putus"

Begitu juga ada yang mengatakan, seperti "isi dengan kuku"

Masing-masing membawa maksud yang mendalam, yakni, bila persahabatan itu hadir apabila ianya sukar untuk dipisahkan.

Kalau diikutkan banyak cara boleh terciptanya 1 perkenalan. Teringat saya dengan kata-kata pujangga :-

"To know someone will take only a second, but to forget about it will take an AGE!!!"

Maksudnya untuk kita mengenali seseorang, memang sekejap, tapi untuk bagi kita betul-betul lupa tentang sesuatu tu, bukan satu perkara yang mudah. Lagi-lagi bila dia bergelar seorang sahabat. Lagi lah susah.


Kalau diikutkan, ramai orang kelaskan persahabatan mengikut tingkat masing-masing. Ada yang mengelaskan mereka sebagai, rakan sekelas, rakan sekuliah, rakan seuniversiti, rakan baik, rakan kongsi dan macam-macam lagi.

Kalau yang rakan sekelas tu, mungkin hanya rakan sekelas. Jumpa dalam kelas, lepas tu tak jumpa dah. Sama dengan seuniversiti, graduate je terus lupa.

Jadi, macam mana pula saya kelaskan persahabatan?

Gua kelaskan ikut abang long dengan ayahanda la.macam KL gengster la pula.Hahahaha. Itu tipulah. Main-main je.

Baiklah, bagi saya, saya tak ada rakan kelas, saya tak ada rakan sekuliah mahupun rakan muda. haha. Sebab, bagi saya frasa rakan saya hanya terletak pada perkataan rakan baik. Yang mana semuanya adalah sama. Mahupun seteruk mana dia, dia pernah hina saya, dia pernah melukakan hati saya. Bagi saya, dia tetap kawan baik saya.

Sebab apa?

Mudah je jawapan saya, Allah dah statekan manusia dalam erti kata lain insan yang juga memberi maksud, lupa. Dah terang lagi bersuluh, manusia ni sentiasa lupa. Kadang-kadang, dengan mudah dia akan membuat kesilapan.

Habis tu, kau tak sakit hatilah?

Buat apa nak sakit hati? Mungkin terasa tu wujud, sebab kita ada hati, dan kita ada rasa. Tapi tak lama, lagipun siapa kita tak nak maafkan orang? Dan siapa kita untuk putuskan persaudaraan kita dengan orang lain?

Baru-baru ni rakan saya mengeluarkan satu fakta tentang diri saya.

Sahabat : khai, kau ni, serius menyakitkan hati, tapi, aku suka kawan dengan kau.

Saya : Kenapa?

Sahabat : ntah.

Mula-mula saya pun tak paham apa yang cuba dia sampaikan. Tapi lama-lama, baru saya sedar, "FRIENDSHIP HAS NO REASON!!!"

Pernah juga saya tanya orang-orang lain tentang persahabatan.

Saya : Eh, kenapa kau baik dengan dia?

Sahabat : Sebab dia baik, dia suka belanja aku, bawak aku jalan-jalan.

Saya : Kalau dia tak pernah buat macam tu semua, kau rasa kau akan baik dengan dia?

Sahabat : Entahlah.

Sesetengah orang persahabatan itu perlu ada sesuatu event bagi menguatkan boundariesnya. Perlu ada asbab ke atas kuatnya sesuatu perkara. Ada yang sebabkan dibelanja. Kalau tak, memang tak wujud. Ada juga rakan yang rapat bila ditimpa masalah je, kalau tak ada masalah, dia tinggalkan kita bahkan bila kita pula yang bermasalah tak di layannya.

Tapi bagi saya, semua itu tak penting. Sebab tu, dalam sejarah hidup saya, kawan yang saya betul-betul rapat, saya jarang belanja dan selalu sakitkan hati. Mereka selalu pertikaikan.

Sahabat 1 : Kedekut gila kau khai.

Sahabat 2 : Duit simpan untuk kahwin la tu.

Sahabat 3 : Kau ni, kalau berhutang, macam along.

Sahabat 4 : Kau ni kasar gila.

Bila melihat gelagat rakan-rakan, memang lucu, tapi yang bagusnya, mereka walaupun saya begitu, mereka tak pernah untuk memutuskan persahabatan dengan saya. Sebab bagi saya, saya tak nak berkawan atas budi. Saya tak nak kawan atas harta. Saya juga tak nak kawan atas perkara tertentu. Tapi saya nak berkawan atas REDHA. Seperti Allah firmankan :-

"Dan (Dialah) yang menyatupadukan diantara hati mereka (yang beriman itu). Kalaulah engkau belanjakan segala (harta benda) yang ada di bumi, nescaya engkau tidak dapat juga menyatu-padukan diantara hati mereka akan tetapi Allah telah menyatu-padukan diantara (hati) mereka. Sesungguhnya Ia Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana." (Al-Anfal : 63)

Dalam ayat ni Allah ceritakan yang mana, walau macam mana kita infaqkan harta seluruh bumi pun, belum tentu dapat ikat hati manusia melainkan Allah. Dalam erti kata lain, kita berkawan dia kerana Allah.

Macam mana kita berkawan kerana Allah?

Bagi saya, dengan kita terima dia seadaanya. Kadang-kadang saya tak faham, ada orang cakap, "ei, aku tak suka lah budak ni, aku tak sukalah budak tu". Kadang-kadang, saya fikir juga, kenapa kita perlu untuk tidak suka pada seseorang tu? Sedangkan kita taklah perfect mana. Dan kenapa kita perlu pertikaikan kelemahan orang lain?

Mungkin kadang-kadang saya join kawan-kawan bahan orang(jahat jugak aku ni). Tapi sebenarnya, saya bahan pun ikut keselesaan orang tu. Dan saya tak pernah membenci kelemahan orang tu. Sebab, bagi saya, manusia, ada kelemahan. Saya juga banyak kelemahan.

Dengan itu, terimalah seadanya keadaan mereka itu macam mana. Sama ada dia kuat merajuk, pendiam, mulut celupar, keras kepala, dia tetap kawan kita serta makhluk Allah yang perlu kita pahamkan.

Dan dalam dunia ni, Allah dah ciptakan manusia tu pelbagai. Bukan untuk kita saling membenci, tapi untuk kita saling mengenal.

"Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu)." (Al-Hujurat : 13)

Dalam ayat ni pun Allah, mention, menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, dan ianya bukan sekadar nak katakan kulit kita ni je lain-lain. Tapi perangai kita juga berbeza-beza. Sikap kita. Dan dengan itu kita perlu mengenal mereka dengan lebih dekat. Apabila kita dah mengenal sikap, cara orang tu. Akhirnya muncullah taqwa, bila mana rasa redha itu wujud kita akan terus bersahabat keranaNYA. Saling mengingati kerana Allah dan sebagainya.

Apapun di sini, saya ingin ulaskan, kita tak perlulah mencari asbab kenapa kita bersahabat, kerana manusia itu akan terus berubah-ubah. Tak semestinya dia akan terus kaya untuk belanja kita, tak semestinya dia akan terus sempurna untuk aktif bermain dengan kita. Tak semestinya dia akan terus periang sampai bila-bila.

Jadi, THERE IS NO REASON IN FRIENDSHIP!!!..peganglah kata-kata ini sampai bila-bila. Hargailah rakan anda selagi mereka masih ada.

"For my fren, I'm being your friend, neither because of wealth nor your kindness. Just because I accept you as you are"

Wallahu'alam..


Impian?

0 comments

~Bismillahirrahmannirrahim~

Assalamualaikum wbt..

Pertama-tamanya ingin saya panjatkan setinggi-tinggi kesyukuran kehadrat ilahi dengan limpah serta kurniaanNYA, serta selawat dan salam buat junjungan baginda Muhammad saw.

Sejak dua menjak ni terasa rajin bebenor nak mengupdate blog. Haha. Bukan apa, sebelum puasakan, masa puasa nanti slow la sikit. Yelah, nak banyak menghadap DIA dari laptopkan. Nak mengkhatamkan seberapa banyak yang boleh, Al-Quran ke, buku-buku dan segala yang ada dalam rumah ni lah yang boleh mendekatkan diri padaNYA. Al maklum, best kot ramadhan. Pahala bukan bagi sebijik dua ja. Mau berbijik-bijik sampai tak cukuplah. Jadi mestilah kena manfaatkan betul-betul ramadhan ni. Kalau budak-budak kecik tu, kita bagi dia sebijik gula-gula, mesti dia akan cakap : "Ei, dekut la abang ni". Cuba bagi banyak-banyak, mesti dorang akan cakap, "Ei, abang ni besh la". Ha, sama lah, waktu ramadhan la kita patutnya rasa best macam budak-budak tu rasa tadikan. huhu.

Adoyai khai, post pasal ramadhan bukan harini la. Tak yah ceramah panjang-panjang lagi. Leklu.

Oklah-oklah, back to main point ye.

IMPIAN?

Wah, kenapa ada tanda soal?

Apa kerja tanya soalan camtu?

Haa..macam-macam kan boleh terhasil dari benak fikiran kita? Tapi, apa yang saya fikirkan dari frasa "IMPIAN?". Dahla siap bertanda soal lagi.

Baiklah, saya tanya anda semua. Perlu ke ada impian? Setiap kali bersama kawan-kawan, ada je yang menzahirkan hasrat serta impian masing-masing.

Sahabat 1 : Aku, lepas grad, nak bukak restoran 5 star tapi price 3 star.

Sahabat 2 : Aku lepas grad nak pergi korea. Nak kahwin dengan orang sana.

Ada jugak yang mengimpikan pasangan hidup

"Aku nak yang baik, tudung labuh"

"Saya nak putera turun dari langit"

Nak pasangan yang semuanya ikut citarasa yang kita mahukan.

TAPI, apa hakikatnya?

Adakah seindah seperti yang tergambar?

Sekiranya tidak, mengapa masih wujud impian?


So, Khai, kau nak cakap yang kita tak perlu ada impianla? macam tu?

Eh, taklah, siapa cakap. Bagi saya impian ni sangat-sangat penting. Pernah tak dengar lagu 2 dunia nyanyian too phat dengan siti nurhaliza. Ada 1 frasa tu, yang menunjukkan kenapa kita perlu impian. Meh saya tunjuk.

Realiti sukar diatasi
Tapi kesudahan indah harus bermula dengan fantasi

Nampakkan, memang realiti tu kita tak dapat predict pun. Sama ada ia terjadi atau tidak. Tapi kesudahan indah harus bermula dengan fantasi. Maksudnya, kita perlu untuk ada angan-angan sebelum kita capai angan-angan tu secara realiti. Sekiranya terjadi, memang cukup indah. Sebab apa yang kita harapkan kita dapat segalanya. Sedangkan Allah sendiri ada firmankan :-

"Hai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah dan hendaklah setiap diri memperhatikan apa yang telah diperbuatnya untuk hari esok ; dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan." (Al-Hasyr : 18)

Dalam ayat ni pun Allah ada letakkan bahawa kita kena fikirkan tentang masa hadapan kita. Tak bermaksud kita buat apa-apa tanpa pilihan. Kita tetap ada pilihan. Macam dalam usaha kita memilih jalan kebenaran atau kebatilan, Allah ada juga sebut dalam AL-Quran :-

maka Dia mengilhamkan kepadanya (jalan) kejahatan dan ketaqwaannya, (Asy-Syams : 8)

Semua terletak ditangan kita. Tapi, perlu ada sumber sokongan yakni ilahi. Sebab tu, kalau siapa pernah tengok cerita kung fu panda. Mesti akan teringat quote. "There is no secret ingredient". Memang, dalam apa-apa pun tak pernah ada secret ingredient. Ramuan rahsia diri kita adalah diri kita sendiri. Kekuatan kita, Kelebihan kita, kehebatan kita, segala-galanya wujud jauh terpendam dalam diri kita. Cuma kita je perlu mengorek sedalam-dalamnya supaya kita jumpa. Jumpa diri kita, diri kita yang sebenarnya mendambakan cinta yang teragung. Dengan kekuatan cinta tulah segalanya akan dapat menjana kekuatan yang tiada tolok bandingnya yang wujud dalam diri kita.

Dengan impian serta pilihan diiringi berkat ilahi, pasti mudah untuk kita gapai apa yang kita impikan. InsyaALLAH. Moga impian kita yang terutama adalah mengejar redhaNYA.

Jadi, apa pula impian saya?

Alah, perlu ke cerita?

Sebenarnya, masa sekolah dulu saya teringin nak jadi akauntan. Dulu saya memang selalu skor akaun. Markah paling rendah pernah saya dapat dalam akaun 85. Masa form 5, semuanya 90 ke atas. paling best dapat 99. cikgu tak bagi lagi 1 sebab nanti over confident. Tadi saya belek-beleklah majalah sekolah, sekali jumpa la pencapaian masa sekolah dulu.



Dulu, saya ni tamak sikit, kalau boleh, semua title nak ambil. Terbaik tulah, terbaik nilah. Sampaikan Pn Najiha tegur. Saya sepatutnya terima title terbaik Matematik Moden tu, sebab dapat 100. Tapi, Pn Najiha cakap, "kamu janganlah tamak sangat, bagi anak murid cikgu la". Nasib baik, ada yang sama kongsi 100 dengan saya. Jadi, dialah yang ambil anugerah tu. Kalau tak semua saya nak sapu haha. Tapi tak adalah nak cakap saya terpandai keseluruhan batch, sebab, ramai lagi yang pandai lagi dari saya. Cuma, saya subjek-subjek ni jelah yang tinggi markahnya, lain, hampeh. Haha.

Apapaun Alhamdulillah, saya dapat ke 5 dalam batch saya. Susah tu nak lawan yang lain. Yela, sekolah saya bukan semua budak tak pandai yang masuk. PMR at least 7A baru dapat masuk. UPSR 4A sekurang-kurangnya. Rasanya sekarang dah up kot. Sebab dah nak jadi sekolah SBP. Mungkin akan up sikitlah tarafnya lepas ni.

Jadi, dah elok-elok ambil akaun, kenapa tiba-tiba berubah arah ke ekonomi?

Haha, peristiwa ni bermula masa kat nilai. Masa kat nilai, saya dah start malas-malas belajar sikit. Lagi-lagi akaun, sebab rasa macam. "alah, simple nya". Bila berulang kali belajar benda sama. Saya jadi bosan. Alhamdulillah CFS saya dapat reach 3.7++ even macam mana pun..

Pada masa yang sama waktu saya kat CFS, saya tersedar saya ada 1 kelebihan yang sebenarnya saya baru tahu. Masa kelas ekonomi, saya tak pernah sedarkan diri. Tidur memanjang, lecturer pun tak kesah. Sir Azmi mastu. Sampai dah habis silibus pun tak sedar. Waktu tu, baru saya perasan yang saya bukan mat kira je. Tapi saya mat baca jugak.

Kenapa?

Masa midterm, saya ingat lagi, orang yang fokus gila-gila dalam kelas dapat below 30 markah. Tapi, saya yang tidur, saya baca 1 malam je semua tu. Dapat 31/40 tak silap. Memanglah tak tinggi sangat. Tapi, itulah usaha 1 malam.

Dari situ sangat tersedar, bahawa, saya ada talent untuk menghafal ni semua. Dari situ saya cuba untuk seimbangkan 2-2. Cuma, ada side effect sikitlah dari segi matematik saya yang saya sedar. Saya jadi kurang sikit. Bila kepala cuba imbangkan dua-dua ni.

Lepas pada tu, saya memang dah tekad, saya nak menggunakan sebaiknya pemberian Allah ni. Saya taknak sia-siakan kedua-dua bahagian otak saya. Sebab tu saya pilih ekonomi. Walaupun saya tau kalau diikutkan nisbah, 90% kekuatan saya pada otak matematik dan 70 % pada otak menghafal. Tapi saya tetap akan cuba jadikan 2-2 100%.

Sebab itu, saya mengambil keputusan untuk memilih ekonomi sebagai jalan hidup saya. Sebab ianya seimbang. 2-2 ada. Kalau Micro memang banyak pengiraan. Kalau Macro, memang banyak fakta. Alhamdulillah 2-2 saya dapat imbangkan setakat ni. Apapaun, mohon doa agar perjuangan saya dapat diteruskan dan ditetapkan hati.

So, konklusinya, kau nak jadi apa khai?

Sebenarnya saya nak jadi guru. Dan sekarangpun saya dah jadi cikgu. Cuma cikgu tiusyen jelah. Taklah gempak mana. Jadi, mungkin akan datang nak berubah angin sikitlah untuk jadi lecturer.

Kenapa?

Sebab perkara yang paling saya suka, adalah belajar dan mengajar. Saya suka mengkaji. Saya suka ajarkan setiap apa yang saya dapat. Saya nak semua orang dapat benefit dari saya.Lagipun Allah ada firmankan dalam Al-Quran.

"....jadilah kamu pengabdi-pengabdi Allah, karena kamu mengajarkan kitab dan karena kamu memperlajarinya" (Ali-Imaran : 79)

Saya juga nak jadi golongan pengabdi Allah. Supaya ilmu-ilmu saya akan terus menjadi tunjang kepada kebangkitan ummah manusia.

Wallahu'alam.

You'll Never Walk Alone

2 comments


~Bismillahirrahmannirrahim~

Assalamualaikum dan salam 1 dunia,

Pertama-tamanya ingin saya panjatkan kesyukuran ke hadrat ilahi dengan limpah serta kurnianya yang tidak putus-putus memberi peluang untuk hidup serta selawat dan salam buat junjungan baginda saw.

You'll never walk alone?

Kalau budak bola mesti familiar dengan quote nih. Of course la kan. Kat logo Liverpool pun ada. Siapa fan liverpool memang taulah benda nih.


Tapi apa kehalnya saya nak cerita pasal Liverpool kat blog saya ni? Memanglah saya minat Liverpool, lagi-lagi bila Luis Suarez pindah masuk. Lagilah saya suka. Mesti Liverpool akan jadi lagi gempakkan? haha.

Oklah, back to the main idea. Apa yang saya cuba maksudkan dengan quote "You'll Never Walk Alone" ni? Macam biasalah yang saya pernah explain sebelum ni, setiap orang akan ada tafsiran sendiri based on observation dia.

So, apa pulak pendapat saya dengan ayat ni? Baiklah, bagi saya kita memang takkan bersendirian, sebab kita ada DIA. The Al-Mighty. Allah. Walaubagaimana pun keadaan kita. Baik mahupun buruk, pasti Allah akan ada di sisi kita.

Baru-baru ni sewaktu saya tengah down, ada kawan saya bagi 1 mesej. Memang sangat terkesanlah dengan mesej dia. Dan sampai sekarang saya simpan mesej tu.

One day., the villagers decided to pray for rain.,
On the day of prayer everyone gathered & only 1 boy came with an umbrella.,
That's CONFIDENCE.,,

When you throw a 1 year old baby in the air.,
He laughs because he knows you will catch him.,
That's TRUST.,,

Every night we go to bed but we're not sure that we'll wake up tomorrow.,
But we still have many plans for the coming day.,
That's HOPE.,,

So..,
Be a strong Muslim with confidence and trust.,,
Never loose hope in Allah (^^,)


Bila dapat mesej ni, memang rasa macam, oh, kenapa nak downkan. Sedangkan aku ada yang lagi besar. Kenapa nak cakap, "Oh God, I have A Big Problem" rather than say "Oh Problem, I Have A Big GOD"?

That's whay kita jangan sesekali putus harapan terhadap Allah. Wahh, teringat la pulak lagu maher zain.

Don't Despair And Never Loose Hope
Cause Allah Is Always By Your Side

Haaa..Maher Zain pun ada mention tentang ni tau. Saya tanya kamu, kenapa nak putus harapan? Pernah tak Dia tak bagi kamu apa-apa? Pernah tak dia sekat nikmat yang kamu dapat sekarang? Cuba sekali kamu tinggal hospital. Memang boleh termuhasabahlah. Lagi-lagi bila tengok yang bernafas guna bekalan tangki oksigen. Agak-agaklah, berapa ye kos perubatan tu? Tak yah ambil yang total la. Kita kira tangki oksigen je. Mau beribu kan. Nak pegi scuba diving, pakai tangki oksigen jugak. Agak-agak 5 ringgit lepas? Of couse lah tak lepaskan. Paling-paling duit makan 3 bulan baru dapat beli. Haha. Wah, kalaulah Allah minta bayaran setiap oksigen dia bagi sekarang, mau berapa juta kita hutang. Memang takkan ada millionare la kat dunia ni nampaknya. Million debt mesti ramai. huhu.

Jadi, kenapa nak putus harapan sebab Dia tak pernah nak menghampakan kita. Teringat saya tentang seorang sahabiah bernama Khaulah Binti Tsa'labah. Pernah dengar tak? Khaulah Binti Azwar mungkin lah pernah dengar. Tapi sahabiah ni, entah siapa kita pun tak tahu. Lady Gaga saya taulah. Song Ji Hyo ke. Wah, banyak jugak ye saya tau. huu.

Ha, apa ceritanya Khaulah binti Tsa'labah ni? Khaulah ni, adalah sorang sahabiah yang memang tak popular sangatlah. Orangnya biasa-biasa je. Hebat tu hebat jugaklah, yela kalau dah bergelar sahabiah pasti ada juga yang hebatnya cuma tak se gah Khadijah, Aisyah, Zinnirah dan lain-lain. Ada satu ketika ni, suami Khaulah ni dia cakap Khaulah ni macam punggung ibu dia. Lepas tu, tak lama, dia tenangkan jiwa, dia ajak Khaulah untuk melakukan hubungan suami isteri. Khaulah tak puas hati, dia tanya baginda hukumnya. Sebelum jumpa baginda, Khaulah angkat tangan dan doa kepada Allah.

“Ya Allah sesungguhnya aku mengadu kepada-Mu tentang peristiwa yang menimpa diriku”

Setibanya bertemu baginda, baginda membacakan ayat di bawah :-

“Sesungguhnya Allah telah mendengar perkatan wanita yang mengajukan gugatan kepada kamu tentang suaminya, dan mengadukan [halnya] kepada Allah. Dan Allah mendengar soal jawab antara kamu berdua. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Melihat,…sampai firman Allah: “dan bagi oranr-orang kafir ada siksaan yang pedih.” (Al-Mujadilah : 1-4)

Baginda menyatakan bahawa Allah sudah dengar rintihan hambaNYA itu, dan dari situ bermulanya hukum zhihar. Jadi, kamu mengerti kisahnya. Bukankah kita tidak berseorangan. Sedangkan Khaulah ni bukanlah yang siapa-siapa. Dan bayangkan, dalam Al-Quran jarang jumpa cerita yang biasa-biasa yang mana rintihan hamba yang kita tak kenal. Jadi, di sini, ingin saya katakan. Allah senantiasa mendengar rintihan dan melihat gerak geri kita. Jadi, jangan putus asa dalam berubah. Jangan putus asa dalam kehidupan. Jangan putus doa dengan DIA.

Wallahu'alam..

Perceive Of An Essence

2 comments

~Bismillahirrahmannirrahim~

Assalamualaikum..

Pertama-tamanya ingin diungkapkan kecintaan yang tidak terhingga ke hadrat ilahi dengan limpah kurnianya yang tak terhitung nikmat yang diberikan serta selawat dan salam buat junjungan baginda khatimul anbiya'.

Dah lama sangat tak update blog. Kalaulah blog ni macam buku. Mesti dah berhabuk. Paling worst pon akan digigit anai-anai. huhu. Nasib baiklah ianya 1 media elektronik yang kita boleh remain the existence sampai bila-bila. Bagi yang berdakwah, warkahnya akan tetap terpampang dan akan dibaca dari generasi ke generasi yang seterusnya. Subhanallah, mudahkan ruangan pahala yang Allah dah bagi kita?

Baiklah apa ceritanya yang nak dikaitkan dengan tajuk "Perceive Of An Essence"?

Last semester saya ambil 1 subjek UNGS 2040 yang membawa kita mengenal knowledge and civilization. Dan saya masih lagi terngiang-ngiang akan maksud knowledge antaranya :-

"knowledge is to perceive an essence of something"

Atau kita boleh tafsirkan sebagai. Pengetahuan itu adalah sesuatu yang kita terima akan kewujudannya.

Jadi, apa benda yang nak dihebahkannya. InsyaAllah dan pasti adalah pengalaman hidup. Masakan tidak, blog ini adalah semata-mata hadir untuk menelerusi diari pemiliknya. Sama ada baik atau buruk. Harus diterima dengan tabah.

Wajar atau tidak wajar apabila saya kata, every person have their own opinion based on their observation?

Pasti wajarkan. Begitu juga saya. Kadang-kadang kita dengar ceramah, ada yang terima sebagai satu semangat jihad, ada yang ambil sambil lewa. Bahkan ada yang cuba untuk menyampaikan pada pihak yang lain.

Begitu juga artikel terkisah mengenai pernikahan, ada yang baca untuk nantikan impiannya. Ada yang baca untuk pengajaran cinta. Ada yang baca untuk dekatkan diri pada cinta abadi. Jadi, memang banyak kefahaman yang hadir dalam satu situasi.

Begitu juga saya. Banyak liku yang dilalui saban hari. Bermula dengan putusnya ikatan yang terjalin setelah hampir setahun kerana beberapa fasal yang perlu diperhatikan agar tidak dilakukan sesuatu tindakan secara terburu-buru. Bila perkhabaran ini terjadi, banyak suara-suara yang hadir untuk menaikkan semangat yang hilang.

Sahabat 1 : Khai, rilex la, bunga bukan sekuntum.

Sahabat 2 : Ala, kalau kahwin boleh rujuk, inikan tunang je.

Sahabat 3 : tulah ko, gelakkan aku kena reject, kan kau dah kena.

And the most I remembered :-

sahabat 4 : You lost a thing but you have everything.

khai : apa dia?

Sahabat 4 : you have HIM!!


Bila dengar je words to, mau tergeta'(kedah style) hati ni. Yes, i have HIM. He never let me go. He always be with me when i need HIM.


Pada awalnya memang rasa berat nak terima kebenaran. Tapi makin lama, makin terasa bertapa jauhnya diri dari ilahi. Hari berganti hari. Lagi-lagi waktu cuti, memang hati senang bolak balik. Dengan amalannya dah berkurang. Sebab tu dalam hadith ada tulis.

"Iman Itu Ada Turun Naiknya"

Sehinggalah hari ini, rasa banyak perubahan yang perlu dilakukan. Baru tersedar. Sebenarnya saya perlu banyak belajar. Belajar menerima. Belajar memahami. Belajar mengetahui. Dan paling penting, Belajar Mencintai ILAHI.

Pelbagai cara digunakan untuk sedapkan hati ni. Bermula dengan terimanya laptop baru. Kemudian handphone. Datang pula, kamera DSLR. Handphone untuk no lagi satu. Bercuti ke Bali lagi. Wah, kalau diikutkan. Mesti orang akan cakap, "Heaven Giler".

Tapi bagi saya, all of this are not worth anything for me. Walaupun macam-macam saya dapat, saya tak rasa saya dapat apa-apa. Sebab saya bukan materialistik. Yang jenis fikirkan "ah, nak beli tu, nak beli ni". Oh, saya bukan macam tu. Dan cukup untuk saya berlakon jadi orang lain. Walhal jauh dilubuk hati tak seperti yang tergambar. Saya taknak pun semua tu. Macam biasa yang saya selalu fikirkan. Apa sebab saya perlukan semua tu? Keperluan atau kehendak? Pastinya kehendak akan mudah untuk saya pertikaikan.

And the most valuable thing for me is my GOD. ALLAH. Lama tak nangis sebab DIA, sekarang rasa balik. Banyak sangat dosa dah buat. Kadang-kadang sedar apa yang saya buat tu salah. Tapi saya jarang tanya pada diri saya.

SAMPAI BILA BARU NAK BERUBAH?
SAMPAI BILA?
SAMPAI BILA?
SAMPAI BILA?

Takkan dah nazak baru nak berubah? Agak-agak sempat ke nak berubah tu? Berubah macam yang DIA nak? Bila-bila je nyawa boleh melayang. Tapi sedar tak kita, kita boleh hilang nyawa tu bila-bila je?

To all my fren, saya sangat-sangat mohon maaf atas salah dan silap sekiranya ada yang tersilap kata terguris hati dalam kita berkawan.

To Ex-Fiancee, thanks for realizing me about the ultimate love that we need to achieve through your blog.

To my new fren, a promise still a promise. i'll help you change yourself to a better person till the end of my life. Dan minta maaf kalau saya tak sempat.


Selepas banyak perkara yang dilalui, saya nak konklusikan yang tiap apa yang ada kat sekeliling kita adalah perkara yang perlu kita belajar akan kewujudannya. Sama ada, kita pandang dari aspek kebaikan mahupun keburukan seperti yang difirmankanNYA : -


"(yaitu) orang-orang yang mengingat Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadaan berbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi (seraya berkata): "Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari siksa neraka." (Ali-Imran:191)

Apapun yang terjadi saya akan cuba terima dengan ikhlas. sebab ini ketentuanNYA. Saya bukan siapa-siapa untuk mempersoalkan. Apakah hak saya? melawan reti, menerimanya tidak. Selalu melawan hak tuhan. Apa yang disuruh, itu yang ditinggalkan. Apa yang ditegah, itu yang dibuat.

"Allah Pelindung (Yang mengawal dan menolong) orang-orang yang beriman. Ia mengeluarkan mereka dari kegelapan (kufur) kepada cahaya (iman). Dan orang-orang yang kafir, penolong-penolong mereka ialah Taghut, yang mengeluarkan mereka dari cahaya (iman) kepada kegelapan (kufur). Mereka itulah Ahli neraka, mereka kekal di dalamnya." (Al-Baqarah : 257)

Cuba tadabbur ayat atas ni. Allah mengeluarkan yang beriman kepada cahaya. Cuba saya tanyakan pada anda. Bayangkan, kalau kita masuk penjara, yang teruk sangat-sangat keadaannya walaupun kita tak buat kesalahan apa-apa. Mungkin juga akan dihukum dengan hukuman yang keras sangat. Harapan nak bela kita tuh, memang sangat tipis. Tapi, datang seorang peguam yang sangat-sangat hebat, bela kita. Dan dia menang. Dia tak minta wang untuk khidmat dia. Apa kita akan buat? Kita lagi buat jahat dengan dia atau, kita akan terus memberi kebaikan pada dia?

Of course la kita kalau boleh, nak buat je baik sampai bila-bila pada diakan. Jadi, macam tu Allah swt. Yang dah keluarkan kita daripada kegelapan kepada cahaya, tapi kenapa kita masih tak nak cuba untuk hargai pengorbanan DIA. Masih terus untuk hidup dalam keinginan kita. Bukan keinginan DIA. Marilah kita sama-sama muhasabah. Semoga, kita menjadi manusia yang baik setiap segi dan menjadi lebih baik dan lebih baik lagi. Bukan hanya pada pelajaran, hubungan dengan kawan-kawan tapi dengan yang terpaling utama. Dengan yang maha Pencipta yakni Allah swt.

Wallahu'alam..

~An End Is The Beginning~

0 comments

~Bismillahirrahmanirrahim~

Pertama-tamanya bersyukur ke hadrat ilahi dengan nikmat iman dan islam yang diberikan olehnya serta selawat serta salam buat junjungan buat baginda khatimul anbiya'.

Lamakan saya dah tak mengarang, sangat lama. Sibuk? tak adalah, Exam? mungkin juga. bisnes? agakla. Jadi apa mimpi saya nak menulis lagi nih? Baca jelah banyak tanya lak.

Tanggal 14 April 2011 jap 11.30 pagi bersamaan hari khamis, tamatlah riwayat saya sebagai seorang mahasiswa tahun ke 2 semester pertama. Yela sebab nak masuk tahun 2 semester 2 lak kan. Keluar dewan, seronok tengok kawan teriak merdeka. Walhal hati ini masih sayu. sayu kenapa? bukan dah habis exam ke? kenapa tak hepinya?! birahla kau ni khai?!

Memang kalau difikirkan exam habis, tapi betul ke exam tu betul-betul habis? tamat dah ke?bila difikirkan memang exam dunia segalanya sekejap, tapi akhirat? Belum pasti kita dapat jawab. Kawan cakap, "khai, kau ni gila la, Fiqh surah jawab 4 kau jawab semua, macro jawab 4 kau jawab 5". Dengan selamba saya jawab, "ala, masa lebih, jawab la lebih-lebih". Kalau diikutkan, memang pas nak jawab exam dunia ni. Study sikit, dapatla jawab. Kalau usaha lebih sikit memang dapat lebih. Sebab Allah pun Dah firmankan dalam Al-Quran dalam surah An-Najm ayat 39:-

"dan bahwasanya seorang manusia tiada memperoleh selain apa yang telah diusahakannya, "


Senang je, itu fitrah, fitrah seorang insan. Bila dia berusaha dia akan dapat. Jadi kat sini nak katakan, memang exam dunia ni orang kata macam "kacang goreng" je. Tapi macam mana dengan nilaian ilahi yang lebih luas. Examiner nampak dan kenal dengan arif tiap insan yang mengambil ujian. Siap boleh nak tayangkan balik nanti bila final posmoterm kat akhirat. Adakah kita dah lepas? Fikirkan.

Habis tu, kau tak seronoklah dah habis exam, cuti semua? Ya, zahirnya memang seronok, tapi batinnya bukan itu bahasa yang sepatutnya dipetuturkan. Andai menjadi tanda tanya usaha ini, belum tentu dapat menunjukkan segalanya. Memang kita seronok exam habis, tapi ingatlah kita kena sentiasa ingat masa akan datang seperti yang Allah firmankan dalam surah Al-Hasyr ayat 18

"Hai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah dan hendaklah setiap diri memperhatikan apa yang telah diperbuatnya untuk hari esok (akhirat); dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan."

Exam berakhir bagi diri ini bukan satu penamat, tapi satu permulaan, permulaan untuk sebuah sketsa baru dalam rancangan yang ditonton oleh tuhan serta para malaikat. Merekalah hakim, merekalah juri. Andai raja lawak menjadi pilihan penuntut manusia, raja dakwah yang menjadi perhatian Mereka. Adakah aku sudah sampai ke tahap yang di inginkan. Teringat lagu dari halim devotees

Kau berikanku segala-galanya
dan Kau mengujiku dengan cinta dunia
yang sungguh indah dan
Kau hiaskannya dengan intan permata
dengan jua wanita
dan kedudukan yang memalingkanku
daripada-Mu

Dalam menikmati kurniaan-Mu
tak terucap lafaz terima kasihku
namun untuk jadi yang terbaik
juga masih belum kumampu

Dalam sujud cintaku
fanaku diulit rindu
getirnya cemas di kalbu
takut hidup tanpa redha-Mu

Hanya kerna-Mu Tuhanku
aku hidup dan ku akan
kembali pada-Mu
hanya pada-Mu dalam
sujud cintaku.

Tiap saya dengar lagu ni, memang nak nangis, sebab fikirkan yang belum cukup untuk jadi yang terbaik bagiNYA. Banyak cacat cela. Memang banyak sangat, dengan sikap yang jenis cakap lepas, mulut bising, suka sakitkan hati orang. Ntahlah, sangat banyak dosa, sampaikan tak tahu nak betulkan mana 1 dulu. Macam banyak sangat. Yang saya mampu, menangis, menghadapnya seawal pagi semata-mata untuk nangis. Karat-karat jahiliah dulu masih belum habis dikikis. Dulu saya teruk, pernah hampir terjebak dengan kancah dadah. Itu sangat hampir, tapi memang Allah nak selamatkan. Sebab berkat doa mak ayah yang dah tak tahan dengan sikap saya. Tapi sejak melangkah ke jalan baru, Allah bagi lagi ujian baru. Dengan iman yang goyah semuanya, tapi tak boleh nak katakan begitu, sebab Allah dah firmankan dalam surah Al-Ankabut ayat 2-3 :-

"Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: "Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.
"

Hari saya berlalu keesokannya di masjid UIA, melangkah deras ke gerbang solat menunaikan tanggungjawab selaku muslim. Taknak lah jadi seperti apa yang "Bilal Phillip" katakan iaitu FRIDAY MUSLIM. Yang hanya ingat Allah waktu solat jumaat je. Kali ni seorang lecturer bagi khutbah, khutbahnya simple. Tapi air mata rasa nak mengalir. Bila memikirkan perkara yang akan datang. Usai khutbah disertakan dengan solat jumaat, Ya Allah perkara yang diharapkan akhirnya jatuh menjengah bumi. Air mata kasih sayang dan ketenangan yang bakal menjadi saksi akhirat nanti.

Apapun, itulah sahaja yang dilema diri saya yang mahu dikongi, semoga kita menjadi insan yang lebih baik disetiap sisi dan segi. Ingat jangan sampai Allah tanya kita seperti dalamsurah Al-Hadid ayat 16 :-

"Belumkah datang waktunya bagi orang-orang yang beriman, untuk tunduk hati mereka mengingat Allah dan kepada kebenaran yang telah turun (kepada mereka), dan janganlah mereka seperti orang-orang yang sebelumnya telah diturunkan Al Kitab kepadanya, kemudian berlalulah masa yang panjang atas mereka lalu hati mereka menjadi keras. Dan kebanyakan di antara mereka adalah orang-orang yang fasik."

"YA ALLAH, AMPUKANLAH DOSAKU, AMPUNKANLAH DOSA SELURUH UMMAT"

The Road Not Taken

0 comments

Two roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both
And be one traveler, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth;

Then took the other, as just as fair,
And having perhaps the better claim
Because it was grassy and wanted wear,
Though as for that the passing there
Had worn them really about the same,

And both that morning equally lay
In leaves no step had trodden black.
Oh, I marked the first for another day!
Yet knowing how way leads on to way
I doubted if I should ever come back.

I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I,
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.

Robert Frost

SALE OF WATER IN ISLAM

0 comments

Water is an asset of human being because water is a necessities for life. People use water in varies condition such bathing, gardening, washing, drinking etc. In scientist research about human, they have mention about human need water to survive. Human only can live in 3 days without water. If more than 3 days, human probably die because of lack of water in their body.

Nowadays, people use water to generate their income such selling mineral water etc. Moreover, some companies also take an opportunities to sell water in certain residential area like Syarikat Air Johor (SAJ) and Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS). This situation make a sense towards the citizen where by citizen pretend to say that water is their right to own, it’s not belong to any other companies, and it is also free to use. But in other side which is from companies perspective, they also provide a service where they purified the water for citizen.

So, to overcome this problem, we need to find what shari’ah had derive about ownership of water or simply say, “Isn’t allowed to sell water?”. Before we went through in the water discussion, let we derive what is basic principle of property. In Islam, property had been own through three ways. First, a person can become an owner of property through contracts. Second, ownership over properties could also be acquired through inheritance. Third, a private ownership right can also be established through the rule first possession of natural resources.

Beside that , there are certain properties cannot be own by individuals. These may include, for instance, the atmosphere, free air, heat coming from the sun, the ocean and its resource and space. These properties belong to all mankind and individuals or nations cannot claim an exclusive right over them. There are certain other resources that individuals cannot own as they belong to the public or nation as a whole. In a hadith the prophet (pbAbuh) has stated: “Muslims are partners in grass (pastures), water and fire.

The principle that is laid down in the hadith is that the society is declared the owner of natural resources. These include public pastures, forests, rivers, inland water resources, wildlife, land, mountains, mines, minerals, etc. These recources belong to the people who reside in that territory who have equal right to benefit from them. According to Maliki School, even if mine is found on someone’s private land, it would to become a public property.

The role of the state with regard to public properties is one of supervision and guardianship. The state should manage them either directly or through private companies for the common welfare of the people. For example, the state may grant concessions to timber companies for logging purposes. However, these companies cannot claim ownership of the forests but are only authorised to do logging activities in a certain area of forest for a limited period. It is possible in certain situations that a public property is transferred into a private property. For instance, land belong to the public. However, the state may give land to individuals. A hadith of teh prophet (pbAbuh) states: “whoever revives (state-owned) dead land has the right of ownership to it.

A fundamental principle in dealing with wealth-generating resources in Islam is combatting unfair distribution, "in order that it may not (merely) make a circuit between the wealthy among you." Thus, Islamic jurisprudence attempts to balance the reward of work and the public interest in managing water resources. The Prophet discouraged the selling of water. Amrou Ibn Dinar said, "We do not know whether he meant flowing water in nature (in rivers and lakes) or transported water (with added value)." However, most Muslim scholars (Zouhaili 1992) agree that water could be sold like any other commodity. The Prophet once said: "he who purchases the Ruma Well and offers its water to Muslims free of charges will be granted paradise." This saying indicates that wells can be traded, and so can their water. He also said: "it is better for anyone of you to take a rope and cut the wood (from the forest) and carry it over his back and sell it (as a means of earning his living) rather than to ask a person for something and that person may give him or not." Thus, Muslim scholars conclude that water, like lumber and other public commodities, could be sold and traded (Zouhaili 1992).

More specifically, most Muslim scholars subdivide water resources for trading purposes into three categories (Sabeq 1981; Zouhaili 1992): private goods, restricted public goods, and public goods.

Water stored in private containers, private distribution systems, and reservoirs is considered as a private good. This also includes water that has been extracted from wells and rivers using special equipment or obtained through water distribution companies. This water belongs to its owner and cannot be used without his permission. The owner has the right to use it, trade it, sell it, or donate it. Even though this water is private, a person in need can use it after asking for the owner's permission. Likewise, treated water can be traded because the organization responsible for the treatment has spent money and invested work in it (added value or reward for work).

This ruling can encompass water from treatment plants, water privately transported and stored, and any water to obtain which work, infrastructure, and knowledge have been invested.

Water bodies such as lakes, water streams, and springs that are located on private lands are considered to be restricted public goods. This water does not belong to its owner in the large sense of ownership; rather, the owner merely has special rights and privileges over other users. For instance, other users can use this water for drinking and basic needs, but they cannot use it for agricultural and industrial purposes without the permission of the owner. However, the Shafii believe that whoever digs a well owns its water, which is therefore considered to belong to the first category – private goods.

Water in rivers, lakes, glaciers, aquifers, and seas, and from snow and rainfall is a public good. Anyone has the right to use it (properly) for drinking and for agricultural and industrial purposes as long as this does not hinder environmental or public welfare. This water can be trans¬ported in pipes, canals, and containers for private use. The government should not prevent its use, unless it can prove that the use will produce harm to the public welfare, damage to the environment, overuse, or unfair trade. Water falling in this category cannot be sold or bought for private interest (Zouhaili 1992). However, if any value is added, such as treatment, storage, and transportation, the water becomes a private good, and it can be sold to recover cost and generate profit.

Although Islamic jurisprudence does not go into the specifics of setting static regulations for pricing or market control, it does put forward a set of general principles that guide the pricing of any traded goods including water. These guiding principles can be summarized as follows (Sabeq 1981; Zouhaili 1992).

• In the spirit of the Quran and the Prophet's sayings, Muslim scholars encourage giving water away free of charge, indicating that Allah will reward those who do so. However, they indicate that the owner of private water should not be forced to provide water free of charge except in compelling conditions, and where other sources of water are not available. Even in such conditions, the owner must be fairly compensated for the water.

• Private and restricted private water can be traded like any other good.

• Public water cannot be sold.

• The market sets the prices.

Most scholars agree that the government must intervene to fix prices when a merchant's conduct harms the market or the public welfare (Sabeq 1981). Muslim scholars also state that whenever the interests of the merchant and those of the consumer clash, the interests of the consumer must be given priority. Scholars agree that Islam forbids speculation and manipulation of the market to raise prices and increase profit. It is reported that the Prophet said, "whoever enters in the affairs of Muslims to manipulate prices, it is rightful for Allah to seat him in hellfire."

In conclusion, it is allow to sell water in stead of the posession towards the water itself. For example, Splitzer selling mineral water, the got an effort to search the water supply for them selling the water. Also with SYABAS and ASJ where they need to distill the water before distribute to citizen and obviously it incurred certain cost.